Har du tandpine?

Hvorfor får man tandpine?

Tandpine skyldes ofte forskellige betændelsestilstande i munden eller køben. Vi har listet nogle af de typiske årsager herunder.

Tandkødsbetændelse

Bakterier på tænderne og ikke midst imellem tænderne, er ikke kun årsag til huller. Mange mindre tandpiner, der ulmer over flere dage, skyldes ofte betændelse i tandkødet omkring en tand. I sjældne tilfælde kan tandkødsbetændelse give lige så store smerter som et hul i en tand.

Hul i tand

Det kan skyldes et hul i tandemaljen, der er nået ind til tandbenet, som indeholder masser af små nerver. Der er ikke sammenhæng mellem hullets størrelse og graden smerter. Et stort hul kan pludseligt drille, uden symptomer undervejs.

Tandrodsbetændelse

Hvis der kommer bakterierne i kæben under en tand, kan dette skabe betændelse omkring tandens rod - og det kan gøre meget ondt. Det er vigtigt, at få behandling hurtigt, så tandlægen kan begrænse skader på tanden.

Knækket eller revnet tand

Hvis der knækker et stykke af en tand, vil tandbenet blive blottet og tanden bliver mere følsom overfor tryg og kulde. Der kan også opstå små revner inde i en tand. Disse er typisk skabt af en gammel plumb, der gør tanden svag. Revner inde i tanden kan give smerter når du tygger, men kan også gøre tanden generelt irriteret, så smerterne er mere konstante.

Paradentose

Vedvarende ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til en betændelsestilstand i kæben kaldet paradentose. Knoglen omkring tænderne nedbrydes langsomt og tændernes tandben i området blottes. Dette kan give samme type smerter, som ved tandkødsbetændelse.

Tandbyld

Både tandkødsbetændelse, tandrodsbetændelse og paradentose kan give bylder i kæben. Hvis der ophober sig bakterier i kæben omkring en tand, kan det gøre meget ondt. Bakterierne bliver til en byld af betændelse, som giver et større og større tryk på de omkringliggende følsomme nerver.

Hvad kan du selv gøre?

Når først du har fået tandpine, går den sjælden væk igen af sig selv. Så det er godt at tage handling hurtigst muligt.

Hvis du ikke har mulighed for at komme til tandlægen lige med det samme, er der en nogle ting du kan afprøve. Vi vil dog anbefale, at du bestiller tid ved tandlægen til undersøgelse, selvom du evt. får dulmet smerten.

Begyndende tandkødsbetændelse kan behandles ved at gøre godt rent omkring stedet med tandbørste og tandtråd. Kom godt ned omkring tandhalsen med tandtrådet. Skyl herefter munden med mundskyl af Klorhexidin. Du kan købe mundskyl med klorhexidin på apoteket. Dette hjælper med at stoppe udviklingen af bakterier i området. Skyl med klorhexidin nogle gange i løbet af dagen.

Hvis du har knækket en tand, kan der opstå en skarp kant, der generer dig meget. Man kan godt selv slibe den knækkede tand lidt. Brug en neglefil og slib ganske let, der hvor du er generet. Der skal meget lidt til før tanden ikke længere føles skarp. På apoteket kan man også få et tandkit, med et midlertidigt fyldingsmateriale, der former sig om den knækkede tand.

Hvis du oplever begyndende tandpine, anbefaler vi, at du hurtigst muligt anvender almindelig smertestillende håndkøbsmedicin. Det er ofte sværere at dæmpe smerten, når først den har fået fat.

Ring til tandlægen

En tandpine har altid en grund, og selvom du evt. får dulmet smerterne, så vil generne vende tilbage. Det er derfor vigtigt, at du hurtigt får kontaktet tandlægen, så du kan få løst problemet.

I vores åbningstid er du altid velkommen til at ringe til os, hvis du har tandpine. Vi gør altid alt hvad vi kan, for at give dig en akut tid.

Få akut tid hos Tandlægehuset i Frejlev

Mandag:  Kl. 8:15 – 18:00
Tirsdag:  Kl. 8:15 – 18:00
Onsdag:  Kl. 8:15 – 11:45
Torsdag:  Kl. 8:15 – 17:00
Fredag:  Kl. 8:15 – 14:00

Weekend og helligdage har vi lukket.