Sådan håndterer vi tandlægeskræk

Omkring 10% af danmarks voksne befolkning lider af tandlægeskræk. Nogle i så svær grad, at de helt undgår tandlægebesøg. Hvis man helt undgår tandlægen pga. angst, kaldes det for “odontofobi”.

Det er slet ikke ualmindeligt, at være nervøs for at gå til tandlæge. De fleste personer der har tandlægeskræk, har typisk haft en speciel oplevelse hos en tandlæge tidligere i livet. Denne oplevelse har udviklet sig til en angst, som gør det meget svært eller nærmest umuligt for personen, at tage til tandlæge.

For manges vedkommende medfører angsten for tandlægebesøg en ond cirkel, hvor man undgår behandling. Personen skammer sig over, at undgå behandling, og får derved endnu mindre lyst til at søge tandlægebehandling. Med tiden medfører dette dårligere tænder, som igen giver mere dårlig samvittighed og påvirker selvværet i hverdagen.

Bryd den onde cirkel

For dine tænders skyld og din generelle sundhed, er det vigtig at trodse angsten. En vigtig del af behandlingen af tandlægeskræk, består derfor i at opsøge en rar og hensynsfuld tandlæge. For at fjerne eller dæmpe din tandlægeskræk, skal du bruge nye og positive oplevelse med tandlægebesøg.

Tandlægeskrækken kan være en generel frygt for tandlæger, eller noget helt bestemt ved tandlægens behandling. Det kan fx. være frygt for smerte, bedøvelse, nåle, at være fastlåst, at blive talt ned til eller blive skældt ud. Frygten kan også være knyttet til en oplevelse af skam over tændernes tilstand.

Uanset hvad man frygter, er det muligt for tandlægen at tage de nødvendige hensyn. Ved at fortælle os om din frygt, kan vi tilpasse dit besøg helt specifikt til dig.

Samtale og overblik

Hvis du ønsker det, kan det første besøg på klinikken bestå i, at du får set lokalerne og møder tandlægen. Sammen kan I aftale, hvordan en eventuel behandling skal foregå.

Det vil også være en god idé, at få et overblik over situationen, så du ikke bekymrer dig unødigt. Ved en almindelig undersøgelser, kan vi give dig et konkret overblik over, hvad der trænger til at blive lavet. Sammen aftaler vi hvordan eventuelle behandlinger skal foregå, og hvad det vil koste, at få det lavet.

Hvad vi gør

 • Sammen med dig aftaler vi forløbet, så du hele tiden ved havd der skal ske.
 • Vi kan planlægge pauser i den enkelte behandling til samtale eller hvile.
 • Tandlægehuset i Frejlev benytter en meget blid type lokal-bedøvelse til mange behandlinger, som næsten ikke mærkes.
 • Tandlægehuset i Frejlev kan behandle flere ting med laser, som er en smertevenlig løsning.
 • Hvis der er flere behandlinger, planlægger vi dem, så du stille og roligt opbygger tillid.
 • I svær grad af tandlægeskræk, er det muligt at få beroligende tabletter. I så fald skal det aftales i god tid med tandlægen.

Hvad du kan gøre

 • Du kan tage en ven med til dit tandlægebesøg.
 • Når du bestiller en tid, så fortæl receptionisten at du har tandlægeskræk.
 • Bestil en tid tidligt på dagen, så du ikke går og bekymrer dig hele dagen.
 • Fortæl tandlægen hvad det er, der gør dig utryg.
 • Aftal med tandlægen hvornår i skal holde pauser undervejs.
 • Medbring en afspiller med afstressende musik.

På klinikken bruger vi ofte at give nervøse patienter et lunt tæppe over sig. Det er bevist, at tæppet har en afslappende effekt.

Mere om tandlægeskræk (odontofobi)

Her kan du finde god information om hvordan du kan takle tandlægeskræk.

Dansk Tandlægeforening – Få det bedre med at gå til tandlæge

Her kan du finde en test, der kan give et billede af omfanget af din angst for tandlægebesøg.

Dansk Tandlægeforening – Test din angst for tandbehandling

Mandag:  Kl. 8:15 – 18:00
Tirsdag:  Kl. 8:15 – 18:00
Onsdag:  Kl. 8:15 – 11:45
Torsdag:  Kl. 8:15 – 17:00
Fredag:  Kl. 8:15 – 14:00

Weekend og helligdage har vi lukket.