Revner i tænderne

Behandling

Hvis en tand er uden hul, tandkødsbetændelse, rodbetændelse eller følsom tandhals, men stadig giver smerter, kan det skyldes, at der er en revne dybt inde i tandbenet. Revner i tænder kan drille både patienten og tandlægen, fordi det kan være svært at finde ud af, hvilken tand det er galt med. Tandlægen kalder revner i tænderne for “Infraktioner”.

De første tegn på, at en tand er ved at få revner i tandbenet, er ofte små infraktionrevner i emaljen. Når disse opdages, er det tid til, at skifte den gamle fyldning.

Smerte når der tygges

Patienten mærker i begyndelsen en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt, ikke noget voldsomt og ofte til at leve med. Der kan gå uger eller måneder imellem at smerten udløses, fordi der ofte tygges udenom den dårlige tand. Reaktionen kommer kun, når der bides på noget hårdt eller sejt f.eks. en kerne fra et stykke brød eller en sej karamel. Patienten kan ofte ikke fortælle, hvilken tand det er galt med, og måske heller ikke oplyse, om det er i overkæben eller underkæben.

Revnen er skjult

Når tandlægen kigger i munden eller på røntgenbilleder, kan revnen ikke ses. Tænderne ser sunde (oftest behandlede) og raske ud. Kun ved at fjerne den gamle fyldning på en mistænkt tand kan man se, om der er en revne i tandbenet. En bid prøve hos tandlægen med en speciel bidepind kan dog oftest afsløre, hvilken tand det er galt med. Lykkedes det ikke, kan det være nødvendig at sende patienten hjem og tygge mere med den dårlige side.

Er smerterne så ubehagelige, at der skal behandles med det samme, må tandlægen fjerne fyldningen i den mistænkte tand for at søge efter revnen.

En revne i en tand kan aldrig gro sammen igen, som vi kender det ved en brækket arm eller ben. Det skyldes at tandbenet ikke har tilstrækkelig med blodforsyning, og at tanden ikke er dækket af andre væv, som knoglerne i skelettet er.

En revne kan ses i tanden som en mørk linje i tandbenet, oftest efter man har fjernet en gammel fyldning.

Hvorfor revner tænder?

Der er flere årsager til at tænder kan revne. Den vigtigste er at tænderne bliver svagere efter mange års hårdt arbejde. Der kan simpelthen komme træthedsbrud eller udmatningsbrud i en tand, der har tygget godt og grundigt og er blevet slidt gennem mange år. Nøjagtigt som vi kender det fra gammelt beton eller metal, hvor man oftest ser revner. Tænderne belastes hårdt, man tygger hårde og seje ting, nogle skærer tænder om natten og andre har været ude for uheld, hvor tænderne er klappet hårdt sammen. Revnerne kommer der, hvor tanden er svagest.

Langt de fleste ses i tænder, som er svækket, fordi der har været hul (caries) i tanden. Jo større fyldningen er og jo mindre tand der er tilbage, jo lettere kommer der en revne i den svageste del af tanden. Desværre ser man også i sjældne tilfælde revner i helt sunde tænder. Også her kommer revner, hvor tanden er svagest, nemlig i bunden af en dyb rille på tanden overflade.

Hvad betydning har en revne i tanden?

En revne i tanden kan være mere eller mindre alvorlig. Mange mennesker går rundt med revner helt uden at vide det, og uden nogensinde at få problemer med dem. Men begynder tanden at gøre ondt, er der noget galt, og så skal der gøres noget. Tandens nerve kan nemlig tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendig med en rodbehandling. Revner kan også føre til, at tanden flækker. Brækker kun en lille del af tanden, kan den bygges op igen, men flækker den på langs, skal den trækkes ud. Selv efter at tandlægen har set revnen i tandbenet, er det ikke muligt at forudsige, hvor alvorligt den er.

Patienten må være tålmodig og indstille sig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Revner i tænder må ikke undervurderes. Der findes desværre slemme historier om patienter, der er blevet behandlet for nerverester (neuralgi), ørebetændelse (otitis), bihulebetændelse (sinuitis) og rodbetændelse (parodontitis), hvor årsagen i virkeligheden har været en revne i en tand.

Behandling

Når tandlægen har set revnen, handler det om at få tanden holdt sammen (stabiliseret), så revnen ikke gir sig, når der tygges. Det kan gøres på flere måder: Drejer det sig om en tand hvor der tidligere kun har været en lille fyldning, kan man forsøge at lime den sammen med en plastfyldning, samtidig med at tyggefladen beslibes, så den svageste del af tanden ikke belastes for hårdt. Har der været en stor fyldning i tanden (kun lidt tand tilbage) eller er tanden kraftig belastet, vil en limning som regel ikke være tilstrækkelig. Her vil det være nødvendig med noget rundt om tanden (en slags tøndebånd) for at holde den sammen, og det gøres bedst med en krone i et stift materiale, fx guld eller porcelæn.

En hel tand med revner er mere alvorlig end en repareret tand, fordi revnen her oftest går lodret i tanden. Hele tænder med revner vil næsten altid kræve kronebehandling. Tænder, hvor tandnerven har taget skade, skal rodbehandles før den endelige (ofte dyre) behandling udføres. I enkelte tilfælde kan revner være så uheldigt placeret, at tanden flækker på langs, og så må den trækkes ud. Under alle omstændigheder må man acceptere, at tænder med revner kan drille i lang tid.

En tand som i første omgang synes at klare sig med en plastfyldning, kan senere kræve kronebehandling, og en tand, som i første omgang undgår rodbehandling, kan kræve rodbehandling på et senere tidspunkt.

Forebyggelse

Først og fremmest bør man undgå at få huller i tænderne, fordi det i hele tænder kun ses meget sjældent. Det undgås jo som bekendt ved at børste tænderne rigtigt godt. God mundhygiejne vil også få gamle fyldninger til at holde længere. Har man tænder med meget store fyldninger, og dermed svage tænder eller kraftige belastede tænder, kan det være en god ide at få dem repareret med stærkere materialer end sølvamalgam. Dette kan specielt være aktuelt, hvis man allerede har haft en tand med en revne.

Det har nemlig vist sig, at har man haft en revnet tand, er man mere disponeret for at få flere. Hvis man belaster sine tænder kraftigt ved fx at skære tænder om natten eller ved voldsomme sportsgrene, kan tænderne beskyttes med en plastskinne. Om man skal holde op med at spise grov kost med kerner i er nok tvivlsomt, da det jo er sundt for den øvrige del af kroppen.

Hvorfor vælge os?

2000+ patienter

Vi har 400+ glade patienter, hvoraf mange er kommet til os gennem rigtig mange år

Overskud og nærvær

Vi er en lille klinik, med overskud til smil, omsorg og forståelse for den enkelte.

Kvalitet & pris

Vi lover dig en kompetent behandling efter nyeste og bedste metode til en fair pris.

Mandag:  Kl. 8:15 – 18:00
Tirsdag:  Kl. 8:15 – 18:00
Onsdag:  Kl. 8:15 – 11:45
Torsdag:  Kl. 8:15 – 17:00
Fredag:  Kl. 8:15 – 14:00

Weekend og helligdage har vi lukket.